Ramona Covrig
PSIHOTERAPEUT
Psihoterapie
CABINET DE
Home

Servicii

Psihoterapie

Formare profesionala

Programare

Articole
Soacre si nurori



Desigur sa sunt si exceptii semnificative dar totusi balanta inclina in favoarea mamelor de fete. Si apelativul de ginere are ceva in plus, el are diminutivul de ginerica fata de nora si soacra ce sunt cuvinte care isi gasesc mai greu diminutive. Aceste cuvinte devin sau sunt deja etichete si pentru a intelege mai bine ce spun incercati sa va ganditi la atribute ale soacrei sau ale nurorii. Intrebarea este : ,, cum este o soacra sau o nora in viziunea dvs ?’’ probabil ca daca veti raspunde la aceasta intrebare si veti intreba si pe altii veti descoperi ca fiecare are viziunea sa diferita asupra a ceea ce poate reprezenta soacra sau nora. Si de aceea nu exista o singura definitie a soacrei ci exista cate o definitie pentru cate soacre exista pe lumea aceasta. soacra si nora devin etichete iar cei care pus etichetele si cei care isi asuma etichetele se vor comporta confirm aceestea.

Cand exista probleme de relationare cu soacra/nora ar trebui sa ne intrebam : Care este rolul meu in acest cosmar ? Ce pot sa fac sa pot sa imbunatatesc situatia ? Poate ca ar trebui sa trebui sa gandim : daca imi schimb comportamentul celalalt nu-l mai poate continua pe al sau.

Pentru o lupta de putere este nevoie de doi. Uneori prin propriul nostru comportament adancim sau perpetuam comportamente deviante unele invatate inca din copilarie. De fapt actiunile si atitutudinile noastre de viata influenteaza nu numai conditiile in care traim ci si compotamentul persoanelor din jur. Cand doi oameni sunt in lupta de putere pentru superioritate singurul lor scop constientizat sau nu , este acela de a castiga sau cel putin de a nu pierde.

Poate ca pasii terapeutici ar putea fi :
   - prima conditie pentru imbunatatirea relatiei este sa accepti situatia oricat de neplacuta ar fi ; acceptarea presupune curaj.
   - apoi sa ne intrebam ,, ce pot face eu ca sa imbunatatesc relatia’’
   - pasul 3 ar fi sa ne dam timp pentru a experimenta pentru ca asa cum am invatat un comportament daunator asa este nevoie de timp pentru pentru training. Orice invat are nevoie de o perioada de dezvat.
   - trebuie sa tineti seama ca vor mai aparea esecuri, certuri, dar este nevoie de o continua incurajare si sustinere. Incurajarea poate veni si din interventiile partenerului.

Sa zicem ca o data la doua zile intr-un dialog purtat cu mama ( daca sotia are probleme cu mama dvs) veti gasi cel putin 3 lucruri frumoase despre partenera dvs. Relatia cu socrii sau cu familia extinsa este o sarcina pentru ambii parteneri si nu doar pentru unul. Cred ca o femeie inteligenta si iubitoare isi va ajuta barbatul si nu il ca supara cu plangerile sale in legatura cu cat de justificate sunt. Daca sotul/sotia ajunge sa-si vada partenera/partenerul ca pe un camarad sincer in care crede, si pe care il vede ca pe un partener real de drum in relatia de cuplu se poate sa devina capabil sa faca pasi naturali spre independenta fata de mama.

Comportamentul potrivit pentru o sotie/un sot ar trebui sa fie ,, Nu renunt, nu ma dau batut/a, dar nici nu lupt’’. Comportamentul ar trebui sa fie de intelegere, suport pentru partener/a caci poate astfel il/o va ajuta si pe el/ea sa restabileasca echilibrul in relatia cu mama sa.
Rezolvarea problemelor depinde de abilitatile cuplului de a sta impreuna atunci cand se confrunta cu sarcini dificile. Punctele de vedere identice si setul de valori ( codul etic al cuplului) acceptat de ambele parti creste rezistenta cuplului la orice conflict dinafara.
                         |  Bucuresti, bd.Magheru ( Scala )                    |  0722 94 14 84                         |  ramona_covrig@yahoo.com                         |  www.psihoterapie-cuplu.ro
ARTICOLE
                  Psihoterapie de cuplu
Alegerea in iubire
Cuplul de fatada
Codul etic al cuplului
Ca o relatie de cuplu sa dureze
Conflictul in relatia de cuplu
Incurajarea in cuplu
Infidelitatea si stima de sine
Relatii de munca
Ce sa nu-i spui partenerului !
De ce femeile aleg parteneri mai tineri ?

Divortul - pierderea universului personal
Ma iubeste sau nu ma iubeste ?!

Abuzul sexual
Anorgasmie si ejaculare precoce
Soacre si nurori
Mituri despre intimitate
Comportamentul sexual compulsiv



                  
Parenting si indrumare
Intelegerea copilului
Copii cu parinti cu adictii
Ghid de disciplina pozitiva pentru parinti
Principii adleriene de crestere a copilului
Cuvinte care descurajeaza
Pedeapsa nu are efect
Masturbarea la copii









©2003 Cabinet de Psihoterapie - Ramona Covrig.
All Rights Reserved.
"Mama de fata este cel mai adesea mai fericita sa intampine cu bun venit un ginere in casa, un barbat in familie in timp ce mama de baiat cel mai frecvent considera ca nici o femeie sau fata nu este suficient de  buna pentru ,,progenitura’’ sa", R. Dreikurs.
0722 94 14 84
UltraIT.ro