Ramona Covrig
PSIHOTERAPEUT
Psihoterapie
CABINET DE
Home

Servicii

Psihoterapie

Formare profesionala

Programare

Articole
                         |  Bucuresti, bd.Magheru ( Scala )                    |  0722 94 14 84                         |  ramona_covrig@yahoo.com                         |  www.psihoterapie-cuplu.ro
ARTICOLE
                  Psihoterapie de cuplu
Alegerea in iubire
Cuplul de fatada
Codul etic al cuplului
Ca o relatie de cuplu sa dureze
Conflictul in relatia de cuplu
Incurajarea in cuplu
Infidelitatea si stima de sine
Relatii de munca
Ce sa nu-i spui partenerului !
De ce femeile aleg parteneri mai tineri ?

Divortul - pierderea universului personal
Ma iubeste sau nu ma iubeste ?!

Abuzul sexual
Anorgasmie si ejaculare precoce
Soacre si nurori
Mituri despre intimitate
Comportamentul sexual compulsiv



                  
Parenting si indrumare
O problema - o solutie (pentru mamici)
Copii cu parinti cu adictii
Ghid de disciplina pozitiva pentru parinti
Principii adleriene de crestere a copilului
Cuvinte care descurajeaza
Pedeapsa nu are efect
Masturbarea la copii











































©2003 Cabinet de Psihoterapie - Ramona Covrig.
All Rights Reserved.
Copilul meu este nerespectuos


,, Nu stiu ce sa fac, fetita este nerespectuosa cu  mine, cu educatoarea, cu vanzatoarea de la colt................. este asa un copil minunat cand vrea sa fie. Nu stiu ce sa mai fac. Este rea cu alti copii. Nu are nici o frica de autoritate. Parca depinde de cum se trezeste de dimineata ca sa vad cu ce copil ma aleg : unul dragut sau unul necuviincios. Nu asculta pe nimeni, daca nu simte ea in  acel moment. Am ramas fara idei, si ma gasesc adeseori foarte furioasa pe ea si incep sa tip. Nu asta doresc sa fac, si in plus in dorinta de a rezolva problemele ma aleg de fiecare data cu dureri de cap’’.
Trebuie sa stii (si probabil ca stii acest lucru deja) X este o fetita foarte inteligenta si foarte hotarata. As dori sa-ti spun ca din punctul meu de vedere acestea sunt calitati. Cand parintii si profesorii se plang in legatura cu aceasta situatie, ii intreb adesea : ,, Ati dori sa fie nehotarati ? lipsiti de curaj ?’’ Cheia pentru parinti si profesori este cum sa indrume copilul pentru a-si utiliza inteligenta si hotararea intr-un mod util pentru societate in sensul de a contribui. De fapt ajutorul pe care il acordati este acela de a-l ajuta sa-si dezvolte interesul social, sa contribuie tinand cont atat de nevoile sale cat si de nevoile celorlalti dezvoltatndu-si astfel interesul social.

Dupa cum ai observat deja, pedeapsa nu merge cu X. Asta este bine. Sunt total impotriva pedepselor de orice fel. Cu cat mai bine inteleg parintii si profesorii ca pedepsele nu au succes, cu atat vor fi interesati sa gaseasca alte maniere de educare mai respectuoase care cu siguranta vor fi mai eficiente. Multi oamenii cred ca pedeapsa si disciplina sunt sinonime. Ei bine , nu sunt !

Urmatoarele criterii sunt
criteriile pentru disciplina eficienta :

   1. Il ajuta pe copil sa simta ca apartine ca este conectat ? (Apartenenta si semnificatia) ex. daca l-ati urechiat copilul dvs se va simti mai iubit, va simti ca apartine, se va simti valorizat ?
   2. Tine cont de respectul mutual pe care il datoram oricarei fiinte umane ? (Amabil si ferm in acelasi timp ?)
   3. Are efect pe termen lung ?(pedeapsa are efecte pe termen scurt, dar are rezultate negative pe termen lung)
   4. Ajuta aceasta disciplina la intarirea caracterului, la asumarea valorilor vietii si ajuta la dezvoltarea abilitatilor? (respect, leaga/apropie de ceilalti, rezolva probleme, duce la cooperare ?)

In acest punct nu doresc sa intru in amanunte de ce X se comporta astfel, dar este evident ca ea crede ca nu apartine decat daca este ,, sefa’’- sau daca nu lasa pe nimeni sa o subordoneze. Si, atunci cand este ranita, cauta razbunarea pentru sentimente ranite sau pentru trairi negative pe care le pune pe seama ,, agresorului’’. Pedeapsa de orice fel nu va duce decat la escaladarea luptei de putere si a ciclului razbunarii.

Sa trecem in revista cateva metode pe care le puteti utiliza si care pot cuprinde in totalitate criteriile pentru o disciplina eficienta:

   1 .Ajutati-o sa simta ca apartine si ca are o semnificatie/ca valoreaza ceva pt dvs incluzand-o in cautarea solutiilor. Incepeti prin a avea sedinte de familie regulate in care fiecare invata cum sa ofere celuilalt complimente. Cand exista o problema intrebati-o pe D daca doreste sa aduca in discutie aceasta problema pe agenda sedintei de familie. Aceasta strategie poata detensiona atmosfera putin pana la data si ora sedintei cand se vor cauta solutii. Pe parcursul sedintei fiecare este invitat sa vina cu propuneri si cu solutii care sa mearga pentru toata lumea. Puteti observa astfel cum inteligenta si hotararea poate fi folosita intr-o maniera pozitiva ?

   2. Aceasta metoda poate parea putin bizara. Cand se comporta necuviincios, da-ti-i o imbratisare. Nu, nu este un premiu pentru necuviinta. O va ajuta sa simta ca apartine si ca are semnificatie, si va intrerupe si cursul comportamentului deviant- si o va surprinde si rau de tot ! Va modela pe de alta parte si modul de intereactiune cu ceilalti. O va ajuta sa intre in acea stare de spirit care o va face sa gaseasca solutii mai respectuoase pentru problema cu  care se confrunta. Daca nu este receptiva la imbratisari in acel moment puteti parasi ,, scena ‘’ spunand : ,, Te rugam vino la noi cand esti gata pentru o imbratisare sau sa lucram la gasirea unor solutii respectuoase.’’

   3. Decideti ce veti face. Acesta este un instrument excelent pentru parinti pentru ca tine numai de ei.  Nu putem forta copilul sa faca ceva, dar putem decide ce vom face - si este foarte util si respectuos sa anunti copilul inca dinainte ce intentii ai. Informarea trebuie facuta pe perioada calma si nu pe perioada conflictului. Poate suna cam asa : ,, Draga mea, cand vorbesti nerespectuos cu mine, sau cu tata, vom parasi camera. Dorim sa fim cu tine, asa ca speram ca vei veni sa ne cauti indata ce esti pregatita sa vorbesti intr-un mod iubitor’’.

   4 .Fii sigura, ca o ajuti vorbindu-i respectuos, iubitor, si ca te focusezi pe solutii la problema.

   5. O alta modalitate de a o ajuta sa-si foloseasca puterea intr-o maniera utila este evitarea angajarii in lupta de putere si in ciclul razbunarii ,, Asteptati perioada calma si apoi puneri intrebarea :

,, Draga mea cand esti nerespectuoasa cu femeia din casa, sau cu noi ce se intampla in sufletul tau ? Oferiti-i timp sa raspunda. Daca nu are un raspuns, este bine daca faceti cateva presupuneri : ,, Erai frustrata pentru ca ai fost intrerupta ?’’ Ce se intampla cand ignori pe cineva ? Cum este sa fii ignorat ? Asteptati un raspuns. ,, Draga mea ai fost uneori foarte atenta cu ceilalti, cu noi sau cu copii, Ce crezi ca poti face data viitoare astfel incat sa ai grija atat de nevoile tale cat si de nevoile celorlalti ? Oferiti-i timp sa raspunda. Daca nu are un raspuns, spuneti-i : ,,Draga mea, stiu cat de inteligenta/isteata esti, si stiu ca vei face fata acestei situatii. Ce-ar fi sa te gandesti, si vom vorbi din nou despre asta peste o ora astfel ca imi vei putea impartasi ce solutie ai reusit sa gasesti’’

   6. Stati jos cu X si puneti la cale un program special de petrecut impreuna, timp care sa aiba durata de min 15 min pe zi. Poate fi seara de la 6.30 in fiecare zi cand puteti juca un joc impreuna sau orice va place sa faceti. Pe timpul zilei faceti-o sa inteleaga, cat mai des posibil ca abia asteptati sa va vedeti pentru timpul special petrecut impreuna.

Am speranta ca ati observat principiile din spatele acestor sugestii, si ca nu le-ati perceput ca pe niste tehnici. Daca va dezvoltati simtul pentru principiile de crestere a copilului din perspectiva adleriana le veti utiliza in mod creativ, din suflet, in situatiile cele mai diferite.
Copilul meu minte

Copilul meu este nerespectuos

Cand copilul se scobeste in nas

Copilul meu nu vrea sa doarma singur

Cand copilul nu va da atentie

Copilului ii este frica de apa

Copilului ii este frica de Bau-bau

Copilul meu nu vrea sa-si ia haina de ploaie

Copilul meu nu vrea sa poarte palariuta vara
0722 94 14 84
UltraIT.ro